11.06.2018 Vergi Bülteni

“VARLIK BARIŞI”

  • Düzenleme ile, gerçek ve tüzel kişilere, yurt dışında ve yurt içinde bulunan varlıklarını kayda alma ve bazı avantajlardan – ayrıcalıklardan yararlanma olanağı verilmektedir.

 

  • Yurda getirilecek veya kayda alınacak varlıkların, geçmişte belli bir tarih itibariyle sahip olunduğunun ispatlanması gerekmemektedir.

 

  • Varlık barışı kapsamında beyan edilen ve bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz.

 

  • Varlık barışı kapsamındaki varlıklar şunlardır:
  • Yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve sermaye piyasası araçları
  • Yurt içinde bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet, sermaye piyasası araçları ve taşınmazlar.

 

  • Varlık barışından yararlanmak için 30.11.2018 tarihine kadar;
  • Yurt dışında bulunan varlıkların, Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirilmesi,
  • Yurt içindeki kapsamdaki varlıkların vergi dairelerine beyan edilmesi,

gerekmektedir.

 

  • Yurt dışında bulunan varlıkların, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekmektedir.

 

  • Varlık barışı kapsamına giren varlıklar, yurt dışındaki banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin 30.11.2018 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir. Bu durumda borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmaz

 

Varlık barışı kapsamında Türkiye’ye getirilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edilebilir. Ayrıca söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerden çekilebilir.

  • 31.07.2018 tarihine kadar; Yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi, Yurt içindeki varlıkların da beyan edilerek yasal defterlere kaydedilmesi durumunda herhangi bir vergi tarh edilmeyecektir.

Ancak 31.07.2018 tarihinden sonra;  Yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi, Yurt içindeki varlıkların da beyan edilerek yasal defterlere kaydedilmesi durumunda  % 2 oranında vergi tarh edilecektir.

 

Varlık barışında takvim aşağıdaki gibidir

İşlem Tarih
Yurt dışındaki varlığın banka veya aracı kurumlara bildirimi 30 Kasım 2018
Yurt dışındaki varlığın Türkiye’ye getirilmesi veya banka veya aracı kurumdaki bir hesaba transferi Bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay
Banka ve aracı kurumların kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin hesaplanan vergiyi vergi dairesine beyanı 31 Aralık 2018
Vergisiz olarak Kanun avantajlarından yararlanmak için, yurt dışındaki varlığın Türkiye’ye transferi 31 Temmuz 2018
Yurt dışındaki varlığın yurt dışındaki kredilerin kapatılmasında kullanılması 30 Kasım 2018
Yurt içindeki varlıkların vergi dairesine beyanı 30 Kasım 2018
Beyan edilen varlıklar nedeniyle hesaplanan verginin ödemesi 31 Aralık 2018
Yurt içindeki varlıkların yasal defterlere kaydı 30 Kasım 2018
Vergisiz olarak Kanun avantajlarından yararlanmak için yurt içindeki varlığın kayda alınması 31 Temmuz 2018

TAŞINMAZLARDA YENİDEN DEĞERLEME

  • 7144 Sayılı kanun ile getirilen düzenleme ile Bilanço esasına göre defter tutan tam mükellef gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerinde yer alan taşınmazlarının değerlerinin Yİ-ÜFE değerindeki artış oranı dikkate alınarak yeniden belirlenebilmesine imkân sağlanmaktadır.
  • Sadece taşınmazların yeniden değerlenmesine imkân sağlanmaktadır. “Taşınmazlar” Türk Medeni Kanunu’na göre; Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerden oluşmaktadır.
  • Taşınmaz tanımı kapsamına girmekle birlikte, Sat-kirala-geri al işlemine veya Kira sertifikası ihracına konu taşınmazların yeniden değerlenmesi mümkün değildir.
  • Değerleme işlemlerinin, 30.09.2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.
  • Yeniden değerlemede, taşınmazların ve bunlara ait amortismanların 25 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla yasal defter kayıtlarında yer alan değerleri dikkate alınır.

Yeniden değerlemeye esas alınacak tutar (herhangi bir yılda amortisman ayrılmamış olsa dahi) amortismanlar tam olarak ayrılmış varsayılarak belirlenir. Taşınmazların bu şekilde tespit edilen değerleri ve bunlara ilişkin amortismanların, yeniden değerleme oranı ile çarpılması suretiyle yeniden değerleme sonrası değerleri bulunur.

  • Yeniden değerleme sonucunda oluşacak değer artışı, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilir. Değer artışı, yeniden değerleme sonrası ve öncesi net bilanço aktif değerleri arasındaki farktır.
  • Özel fon hesabında gösterilen değer artış tutarı üzerinden % 5 oranında vergi ödenecektir.

Hesaplanan vergi izleyen ayın 25 inci günü akşamına kadar bir beyanname ile vergi dairesine beyan edilerek, aynı süre içerisinde ödenir.

  • Fon hesabında gösterilen değer artış tutarının, sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen kısmı, bu işlemin yapıldığı dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, gelir veya kurumlar vergisine tabi olacaktır.
  • Yeniden değerlemeye tabi tutulan taşınmazların elden çıkarılması halinde, özel bir fon hesabında gösterilen değer artışları, kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır.
  • Taşınmazlar yeniden değerleme sonrasında, yeni değerleri üzerinden amortismana tabi tutulacaktır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir