03.09.2018 Vergi Bülteni

Mevduat Hesaplarına Uygulanan Gelir Vergisi Tevkifat Oranlarında Değişiklik Yapılmıştır

53 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mevduat hesaplarına uygulanan gelir vergisi tevkifat oranlarında değişiklik yapılmıştır. Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan tevkifat oranları düşürülürken, 1 yıla kadar olan döviz mevduat hesaplarına uygulanan tevkifat oranları artırılmıştır. 1 yıldan uzun vadeli döviz mevduat hesaplarına uygulanan tevkifat oranında ise değişiklik yapılmamıştır. 3 ay için uygulanacak düzenlemeye göre;

Türk Lirası mevduatlarda:

– Vadesiz ve 6 ay’a kadar vadeli hesaplara uygulanan tevkifat oranı % 15’den % 5’e, indirildi.

– 6 ay’dan l yıla kadar vadeli hesaplara uygulanan tevkifat oranı % 12’den % 3’e, indirildi.

– l yıldan uzun vadeli hesaplara uygulanan tevkifat oranı % 10’dan % 0’a, indirildi.

Döviz Cinsinden mevduatlarda:

– Vadesiz ve 6 aya kadar vadeli hesaplara uygulanan tevkifat oranı % 18’den % 20’ye artırıldı.

– 6 ay’dan l yıla kadar vadeli hesaplara uygulanan tevkifat oranı % 15’den % 16’ya artırıldı.

– l yıldan uzun vadeli hesaplara uygulanan tevkifat oranında (%13) değişiklik yapılmadı.

Düzenleme üç ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kâr paylarına uygulanmak üzere 31 Ağustos 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Yurtdışı İştirak, İşyeri ve Daimi Temsilci Kazançları İstisnası Uygulamasında Süre Uzatılmıştır

48 sayılı Cumhurbaşkanını Kararı ile “Af Kanunu” olarak bilinen 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 10’uncu maddesinin 13’üncü fıkrasının (h) bendinde yer alan süreler 6 ay uzatılmıştır.

7143 sayılı Kanun’a göre tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların;

– Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları,

– Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları,

– Yurt dışında bulunan iş yeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançları,

30 Haziran 2019 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi kaydıyla gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır (28 Şubat 2019 tarihine kadar elde edilenler de dâhil).  Ayrıca tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları da 30 Haziran 2019 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

 

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Gayri Maddi Haklardan Kaynaklanan Kazançlara İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmıştır

2017/10821 sayılı BKK ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda düzenleme yapılmıştı. Bu kapsamda;

− Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kazançlarının gayri maddi hakların satışı, devri veya kiralanmasından elde edilmesi halinde, söz konusu gayri maddi haklardan kaynaklanan kazançlar dolayısıyla istisnadan yararlanabilmesi için bu hakların niteliğine göre ilgili mevzuat çerçevesinde tescile veya kayda yetkili kuruma başvurularak patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanması gerektiği,

− Son 5 hesap döneminin ortalaması dikkate alınmak suretiyle, gayri maddi haklardan elde edilen yıllık brüt gelirleri 30 milyon Türk Lirasını ve dahil olduğu şirketler grubunun (herhangi bir gruba dahil değilse kendisinin) yıllık net satış hasılatı toplamı 200 milyon Türk Lirasını aşmayan mükelleflerin Ar-Ge faaliyetlerine yönelik patentlenebilirlik kriterlerini (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik gibi) taşıyan gayri maddi haklardan ve ilgili mevzuat kapsamında aranan şartları haiz tasarım faaliyetlerinden doğan gayri maddi haklardan elde ettikleri kazançları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan proje bitirme belgesine dayanılarak istisnadan yararlandırılacağı belirtilmişti.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı, 19 Ekim 2017 tarihinden sonra bölgede başlatılacak projelerden elde edilen kazançlar ile bu tarihten önce başlatılmış projelerden 30.06.2021 tarihinden sonra elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmişti.

54 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2017/10821 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik ile sözkonusu BKK’nın l inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “tasarım tescil belgesi” ibaresinden önce gelmek üzere “(Ar-Ge faaliyetleri neticesinde alınan)” ibaresi eklenmiş, beşinci fıkrasında yer alan “ve ilgili mevzuat kapsamında aranan şartları haiz tasarım faaliyetlerinden doğan gayri maddi haklardan” ibaresi ve kararın 2’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “tasarım” ibaresi metinden çıkarılmıştır.

Ayrıca yapılan değişikliğe göre; mükellefler, kazancın elde edildiği vergilendirme dönemine ilişkin beyannamelerin verilmesi gereken sürenin sonuna kadar tescil veya kayıt için yetkili kuruma başvurulmuş olması kaydıyla, bu kazançları doğuran işlemlerin gerçekleştirildiği vergilendirme döneminden başlayarak istisnadan yararlanabileceklerdir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir