10.12.2018 Vergi Bülteni

Yeni Kanun Teklifi ile Yapılması Öngörülen Düzenlemeler

30 Kasım 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan  “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmektedir. Söz konusu Kanun Teklifinde yapılması öngörülen düzenlemelerin vergi mevzuatı ile ilgili maddeleri aşağıda yer almaktadır.

 

 

  • Kanun Teklifinin 4. Maddesiyle; kamu kurum ve kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına teşvik gayesiyle ödenen tazminatlara yönelik Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinde yer alan istisna (uygulamaya yönelik bazı tereddütlerin giderilmesi için) aynı Kanun’un 23. Maddesinde ücret istisnası olarak yeniden düzenlenmektedir.

 

 

Yapılan değişiklik ile Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış personele yapılan aylık ücret ödemelerinin gerçek safi değerinin %70’i gelir vergisinden istisna edilmektedir.

 

 

  • Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu geçici 76. Maddeye göre 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar 31.12.2018 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

 

Kanun Teklifinin 6.  Maddesiyle; istisna uygulamasına yönelik süre, lisanslı depo kapasitesinin tamamlanması ile sistemin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmaktadır.

 

 

  • Kanun Teklifinin 19.  Maddesiyle; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 24. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile ithalatta olduğu gibi yurtiçinde yabancı paraya dayalı olarak yapılan teslim ve hizmetlerde bedelin tamamen veya kısmen sonradan tahsil edildiği durumlarda, kur farklarının da matraha dâhil olduğu madde metnine yazılmaktadır. Bu değişiklik ile uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

 

 

 

  • Kanun Teklifinin 20.  Maddesiyle; kentsel dönüşüm projeleri kapsamında trampa yoluyla kamulaştırılan taşınmazların Hazineye devrinden dolayı kazanç oluşmayacağı ve aynı işlemler ile ilgili teslimlerin katma değer vergisinden istisna tutulacağına yönelik hükümlerin yer aldığı Katma Değer Vergisi Kanunu Geçici 35. maddesinin uygulama süresi 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmaktadır.

 

 

 

  • Kanun Teklifinin 21.  Maddesiyle; Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile imalat sanayi yatırımları üzerindeki katma değer vergisinden kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla bu yatırımlar nedeniyle 2018 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek katma değer vergisinin iade edilmesine yönelik uygulamanın 2019 yılında da sürdürülmesi amacıyla uygulamanın süresi uzatılmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanına bu uygulamanın sürelerini, 5 yıla kadar uzatma yetkisi verilmektedir.
  • Kanun Teklifinin 38.  Maddesiyle; şalgam suyunun ve Türk Gıda Kodeksine göre çeşnili ve aromalı içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içeceklerin Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamı dışına çıkarılması böylece söz konusu malların ÖTV’ye tabi tutulmaması amaçlanmaktadır.
  • Kanun Teklifinin 44.  Maddesiyle; 2017 ve 2018 yıllarında yapılan imalat sanayii yatırımları için Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi kapsamındaki yatırım teşviklerinden daha yüksek oranlarda faydalanılmasını sağlayan anılan Kanunun geçici 9. maddesinde yer alan düzenlemenin 2019 yılında da uygulanmasına imkân sağlanmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanına bu uygulamanın sürelerini, 5 yıla kadar uzatma yetkisi verilmektedir.

 

 

 

  • Kanun Teklifinin 57. Maddesiyle; kira bedelinin belirlenmesinde tüketici fiyat endeksinin  artış oranı olarak belirlenmesinin üretici fiyat endeksinden daha hakkaniyete uygun sonuçlar doğuracağı düşünüldüğünden, değişiklik ile kira bedelinin belirlenmesinde, üretici fiyat endeksi yerine tüketici fiyat endeksinin kullanılması amaçlanmaktadır.

 

Kanun Teklifinin 63. Maddesiyle; 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’na ek madde eklenmek suretiyle tacir tüzel kişilerin doğrudan, ortak veya iştirakleri vasıtasıyla dolaylı olarak ortaklık ilişkisi içinde bulundukları diğer tüzel kişilere ödünç para vermesi halinde suç isnadı ile karşılaşmasının önüne geçilmesi ve bu mahiyetteki ödünç para verme işlemlerinin yapılabilmesi amaçlanmıştır. Diğer taraftan bu mahiyetteki işlemlerin vergisel boyutu kendi mevzuatları çerçevesinde değerlendirilmeye devam etmesi öngörülmektedir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir