14.05.2018 Vergi Bülteni

Vergi’de Yeniden Yapılandırma (Fırsat mı? Maliyet mi?)

 

Vergi affı ya da vergi barışı olarak da isimlendirilebileceğimiz Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

Söz konusu Kanunda; Kamuya olan kesinleşmiş borçların yeniden yapılandırılmasına, İhtilaflı alacakların sonlandırılmasına, Matrah artırımına, Varlık barışına, İnceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan vergilere, Muhasebe kayıtlarının fiili duruma uygun hale getirilmesine, İmar barışına, Üniversitelerden kaydı silinenlere ve Emeklilere ikramiye ödenmesine ilişkin düzenlemeler yer almakta.

Bu haftaki bültenimizle birlikte söz konusu kanunun vergi uygulamalarına yönelik özet bilgiler vermeye başlıyoruz. Buna ilave olarak okuyucularımızın söz konusu kanun uygulamaları ile ilgili tereddüt ettiği hususları SGK.com.tr ile paylaşması durumunda uygulamaya yönelik çözüm yollarının ve gerekli cevapların en kısa sürede okuyucularımız ile paylaşılacağını belirtmek isteriz.

 

Kanun’da oldukça kapsamlı düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte özellikle mükellefler için yeni imkânlar ve korumalar getiriliyor. Kanun’da kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması yanında özellikle gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin dikkat etmesi gereken düzenlemeler yer alıyor. Kanun’da yer alan matrah artırımı, varlık barışı, muhasebe kayıtlarının düzeltilmesi gibi düzenlemelerin işletmeler için bir fırsat olduğu kadar aynı zamanda bir maliyet unsuru olduğunun gözden kaçırılmaması gerekmekte. Bu nedenle işletmelerin vergisel durumunun uzman bir bakış açısı ile revizyona tabi tutulmadan kanun hükümlerinden yararlanma veya yararlanmama yönünde karar verilmemesi gerekir.

 

Yeniden Yapılandırma Kanunu Kapsamındaki Alacaklar

 

Vergi Usul Kanunu kapsamındaki vergiler:

31.03.2018 tarihinden önceki dönemlere ait Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi ve Emlak Vergisi gibi Vergi Usul Kanunu kapsamındaki vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları gecikme faizleri ve gecikme zamları yeniden yapılandırma kapsamındadır.

 

İdari Para Cezaları:

31.03.2018 tarihinden önce Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları yeniden yapılandırma kapsamındadır. Ayrıca yukarıda sayılanlar dışında kalan ve Maliye Bakanlığı tarafından takip edilen amme alacakları  ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında olup tahsil dairesine takip için intikal eden amme alacakları da yeniden yapılandırma kapsamındadır.

 

Ancak Maliye Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen Adli ve İdari para cezaları, Petrolden Devlet Hissesi, Petrolden Devlet Hakkı, Şeker Fiyat Farkı, Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı, Akaryakıt Fiyat Farkı, Maden Devlet Hakkı, Madencilik Özel İdare Payı, Madencilik Fonu, Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmet Payları yeniden yapılandırma kapsamında değildir.

 

Gümrük Vergileri:

31.03.2018 tarihinden önce Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları yeniden yapılandırma kapsamındadır.

 

Sigorta Primleri:

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilen ve bu Kanunun yayımı tarihine (veya ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna) kadar tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortası primi, eksik işçilik sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yeniden yapılandırma kapsamındadır.

 

İl Özel İdaresi Alacakları:

İl özel idareleri tarafından takip edilen ve vadesi 31.03.2018 tarihinden önce olduğu hâlde bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan asli ve fer’i amme alacakları yeniden yapılandırma kapsamındadır.

 

Belediye Alacakları:

31.03.2018 tarihinden önceki dönemlere ait Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Yangın Sigorta Vergisi gibi Vergi Usul Kanunu kapsamında belediyelerce takip edilen vergiler, belediyelerin idari para cezaları, su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları yeniden yapılandırma kapsamındadır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir